PANORAMİK
PANORAMİK
Bu yöntem dental panoramik tomogram (DPT) olarak da bilinir. X-ray tüpünün ve rotasyon merkezinin her iki tarafındaki yapıların bulanıklaşman filmin döndürülmesiyle beraber tomografi tekniği ile görüntüler oluşturulur.Dental panoramik tomografide, ışınlama sırasında rotasyon merkezinin hareket ettirilmesi sureti ile odak düzleminde at nalına benzer bir görüntü oluşturulur. Hastaya pozisyon verilirken, dişlerin çukur içerisinde yer almasını sağlamak amacı ile gereken özen gösterilmelidir.
Geleneksel tomografi
Geleneksel tomografi kullanılarak maksilla ve mandibulanın kesitsel dillimleri oluşturulur.Cihazlar panoramik ünitelere benzer ancak hemen hemen tüm pozisyonlarda çene boyunca dilimler yapılmasına izin verecek büyüklükte hareket alanı vardır .İmplant planlanması ve patolojinin bukolingual genişlemesi gömülü dişin pozisyonu için kullanılır.
Bilgisayarlı tomografi
Vücudun çevresini saran çemberden bir X-ray tüpü ve her bir noktadaki ışının zayıflamasını ölçen (blokaj) bir dizi detektör geçer. Bilgisayar üstünde çalışılan dilim içerisinde kalan her bir doku birimine verir ve bundan hareketle vücudun o bölümünde hangi yapılar bulunması gerekiyorsa yapıların bir resmini oluşturur. BT hem yumuşak dokuları kemikleri gösterir, ancak yumuşak doku lezyonlarını manyetik rezonans görüntülemede olduğu kadar göstermez. Özellikle yüzün ortasında bulunan travmaların veya kemiklerle ilgili hastalıkların değerlendiricide yararlıdır.